Ako pohanka podporuje zdravie. Je to naša superpotravina

Zdieľať
pohanka
Ako pohanka podporuje zdravie. Je to naša superpotravina Foto: depositphotos.com

Pohanka, známa pre svoje zdravotné prínosy, sa stala jednou z superpotravín aj v roku 2024. Táto mnohostranná surovina je skvelým zdrojom rutínu a ďalších živín, ktoré posilňujú zdravie. Prečítajte si, prečo by pohanka mala byť častejšie na vašom tanieri a ako ju ľahko zakomponovať do vašej stravy.

Pohanka sa často spája s podporou cievneho systému vďaka obsahu rutínu, avšak jej prínosy siahajú ďaleko za tieto hranice. Je nielen chutná, ale v kuchyni ponúka široké spektrum využitia.

Podľa najnovšej správy z roku 2024 od medzinárodne uznávanej odborníčky na výživu Hanni Rützler, pohanka patrí medzi superpotraviny. To, čo naše prababičky vedeli intuitívne, dnes potvrdzujú vedecké štúdie.

Botanicky nie je pohanka obilnina, ale pseudoobilnina, čo znamená, že neobsahuje lepok a je škrobnatá. Jej konzumácia je výhodná pre tých, ktorí sa snažia obmedziť príjem lepku z preventívnych dôvodov.

Rutín, ktorý pohanka obsahuje v hojnom množstve, je významný pre udržanie elasticity ciev a redukciu rizika trombózy. Častá konzumácia pohanky môže tiež prispieť k zníženiu „zlého“ LDL cholesterolu, ktorý sa usádza na stenách artérií.

pohanka s mäsom a zeleninou
Ako pohanka podporuje zdravie. Je to naša superpotravina Foto: depositphotos.com

Okrem toho pohanka obsahuje množstvo minerálov ako zinok, vápnik, železo a draslík, ako aj vitamíny skupiny B. Je preto vhodná pre ľudí trpiacich na opuchy, potrebných regenerácie pečene či posilnenia nervového systému.

Pohanka je ľahko dostupná a jednoduchá na prípravu. Stačí ju variť niekoľko minút a potom nechať dojčiť. V kuchyni sa hodí do polievok, sekaných, ako zahustenie omáčok, ale aj do rizot a zapekaných pokrmov.

Recept na pohánkový perník

Suroviny na 1 pekáč perníka:

perník
Ako pohanka podporuje zdravie. Je to naša superpotravina Foto: depositphotos.com
  • 200 g pohánkových krúp Bio Probio
  • 100 g lúpanej pohánky lámanky
  • 2 vajcia
  • 30 g kukuričného škrobu
  • 50 g strúhaného kokosu
  • 100 g trstinového cukru
  • 50 g mandlí
  • pomarančová kôra
  • kypriaci prášok do pečiva
  • morská soľ
  • nelúpané sezamové semienka

Pohánkové krúpy a pohánku lámanku zalejte 0,5 litrom vriacej jemne osolenej vody a nechajte asi 20 minút pod pokrievkou dôjsť. Následne pridajte všetky ostatné suroviny, zamiešajte. Vzniknutú hmotu dajte do formy vymastenej tukom a vysypanej sezamovými semienkami. Medovník pečte pri teplote 180 ° C približne 40 minút.
Pre osvieženie: Upečený perník je možné posypať sušenou srvátkou alebo ho polejte kyslou smotanou.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané